Egy ősi legenda szerint, Buddha napkeltekor egy fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte a gyümölcsöt. Jótékony hatását érezve megáldotta a mangosteent, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta. Más trópusi gyümölcsökkel ellentétben, a Garcinia mangostana rendkívül ízletes. Délkelet-Ázsia, Afrika és Amerika trópusi síkságain, 20 méter magas fákon terem, de szelídített változatait gyümölcsösökbe és kertekbe is szívesen ültetik. A növény "ultra-trópusi" és rendkívül érzékeny. A saját éghajlatán kívüli termesztésére tett kísérletek mindezidáig kudarcot vallottak, azonban most úgy tűnik Ian Crown-nak sikerült a mangosteen honosítása az Amerikai kontinensen is. A mangosteen fa trópusi körülmények között 10-15 év alatt kezd teremni. A szezonja májustól szeptemberig tart, és ez idő alatt több ezer darab bíborbarna gyümölcsöt terem. Az érett gyümölcsöket egyesével, kézzel szüretelik le. Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk, közepükön egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú. A termés sokoldalúan felhasználható. Még az értéktelennek tűnő, vastag terméshéjat is hasznosítják, bőrök cserzésére és a gyógyászati célokra egyaránt. gyedülálló összetétellel bíró növény, melynek fő hatóanyaga a xanthon. A xanthon egy erőteljes antioxidáns hatású flavonoid, de a gyümölcs ezenkívül más antioxidáns hatású vegyületeket - polifenolokat, katechineket, illetve szintén antioxidáns hatású C-vitamint is gazdagon tartalmaz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése