2010. június 23., szerda

NÉGY GYÜMÖLCS LEGENDÁJA II.



http://plajos.ManduraRep.comwww.ManduraBackoffice.com BLUE BERRY


A hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő cserje. Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi. Észak-Európából származik, hazánkban az északi és a nyugati hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán. Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint, valamint cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és mangánvegyületeket. Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Van benne továbbá kálcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor. A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható. Tovább... Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is. Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni. Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam. Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben. Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra. Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek. Növeli a hajszálerek rugalmasságát. Javítja a vérkeringést. Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést. A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére. Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre. Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.Baktériumölő hatással is rendelkezik. Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.






Nincsenek megjegyzések: